AEX aandelen

Het kopen van AEX aandelen is in Nederland het meest gangbare wanneer men gaat beleggen. Natuurlijk zijn er nog diverse andere optie’s buiten de aex om, zoals buitenlandse beurzen of bijvoorbeeld het handelen in grondstoffen. Maar Aex aandelen zijn in Nederland het meeste verhandeld. Voor meer gedetailleerdere informatie over welke aandelen allemaal zijn vertegenwoordigd op de aex kun je eens kijken op aexaandelen.com, hier vind je een leuk overzicht over welke aandelen er zijn en hoe het handelen precies werkt.

Het kopen van Aex aandelen gaat meestal via een tussen persoon, een zogenaamde broker. Dit is veelal een bank of ene bedrijf als plus500. Je kunt hier een beleggers rekening openen en direct beginnen met het kopen van aandelen. Er zijn een hoop aandelen beschikbaar op de beurs, enkele populaire aandelen zijn Airfrance-KLM, Aegon, Heineken, Randstad, Unilever en nog veel meer. Natuurlijk zul je ook bedrijven kennen zoals Facebook en apple, deze bedrijven zijn echter niet vertegenwoordigd op de Nederlandse AEX beurs. Hiervoor moet je handelen in aandelen van beurzen in andere landen (in dit geval America, de down jones) In Nederland vind je dus alleen de echt Nederlandse bedrijven.

Wat zijn aandelen precies?

Een aandeel is zoals het woord al zegt een klein stukje van een bedrijf wat jij als het ware koopt. Je bent dan dus direct eigenaar van een stukje Shell bijvoorbeeld. In ruil hiervoor betaal jij het bedrijf een x bedrag. Je kunt ook stellen dat jij dus indirect een geldschieter bent van in dit geval Shell. Het bedrijf kan met al dit geld weer investeringen doen, want de koers van het aandeel op lange termijn weer ten goede komt. Zo is het dus interessant voor beleggers om stukjes van ene bepaald bedrijf te kopen.

Pas wel op

Het kopen van aex aandelen is niet altijd rozengeur en maneschijn, je geld is wanneer het is geïnvesteerd altijd een beetje in gevaar en afhankelijk van het aandeel heel erg, of juist maar heel weinig. Hoe groter het risico is wat je neemt, hoe hoger vaak het rendement. In de tijd dat de crisis in Nederland de kop op stak zijn aandelen wel tot 100% (!) in waarde gedaald. dit was bijvoorbeeld het geval bij ING en Aegon. Bij ing waren beleggers alles kwijt en bij Aegon bijna alles. Aegon is er sinds kort wel weer bovenop, maar het verhaal van ING kent iedereen vast nog wel, beleggers zijn alles kwijt geraakt.
Veel beleggers zeggen dat ze een strategie hebben, of denken te weten wat een aandeel gaat doen op de beurs. Echter zonder voorkennis is het bijna niet mogelijk een strategie te ontwikkelen welke je altijd winst bezorgt. Een bepaald bedrijf kan morgen ineens een reorganisatie aankondigen waardoor het aandeel omlaag valt, dit kun je niet op voorhand weten, tenzij je voorkennis hebt, dit is overigens strafbaar en verboden.