Meer beleggen door lage rente?

Al jarenlang zijn mensen aan het sparen en beleggen, niet alleen in Belgie maar in de hele wereld. In de meeste gevallen gaan mensen sparen of beleggen als ze geld over hebben en er iets mee willen doen. Sparen is wat dat betreft natuurlijk de veiligste en ook wel de meeste bekende manier om meer geld te krijgen. We openen een spaarrekening en storten daar om de zoveel tijd een bepaald bedrag op waarover we weer rente krijgen natuurlijk. Als de rente hoog is kan dat aardig oplopen, zeker als we een groot bedrag sparen. Maar als de rente laag is, zoals nu het geval is, dan is sparen eigenlijk niet rendabel te noemen, in dat geval is wellicht beleggen een betere optie.

Sparen voor later

Pensioen opbouwen is eigenlijk ook een vorm van sparen, namelijk sparen voor later. Een deel van ons loon wordt afgedragen voor pensioenopbouw zodat we na ons pensioen verzekerd zijn van een deel het inkomen dat we verdienden. Maar juist die pensioenfondsen beleggen het ingelegde geld ook weer voor een deel om rendement te krijgen. Als dat allemaal goed gaat stijgen de reserves van de diverse pensioenfondsen, maar het ook verkeerd gaan waarbij de reserves dus dalen. Maar er wordt natuurlijk ook gewoon gespaard via een spaarrekening bij de bank, waarbij het gespaarde geld dan voor langere tijd wordt vastgezet. In bijna alle gevallen krijgt men een hogere rente als men zijn geld voor een langere periode vastzet. Maar zoals gezegd, als de rente zo laag is als nu het geval is, heeft sparen niet veel effect om vermogen op te bouwen.

Beleggen om vermogen op te bouwen

In dat geval zie je toch wel een verschuiving optreden van sparen naar beleggen. Ook online beleggen is een fenomeen dat steeds populairder begint te worden. Veel sites bieden ook een soort welkomstbonus aan in de vorm van gratis geld om te beleggen als je besluit om via hun website te gaan beleggen. Het grote nadeel van beleggen ten opzichte van sparen is natuurlijk dat je risico loopt om het belegde geld te verliezen, wat het geval is als opeens de koers van een aandeel flink zakt. Maar je kunt natuurlijk beleggen met veel risico waarbij je een hoog rendement kunt verwachten als het goed gaat, je kunt ook beleggen met minder risico, je aandelenpakket is dan gespreid, maar in de meeste gevallen is in dat geval ook het rendement dat je kunt behalen met je belegging veel lager.