Online beleggen

Online beleggen in aandelen

Online beleggen in aandelen is een beleggingsmethode die de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen heeft. De flexibiliteit en snelheid van handelen zijn enkele van de vele voordelen van online beleggen. Demogelijkheden voor het online beleggen zijn enorm en daarom wordt geprobeerd om in dit artikel duidelijkheid te scheppen omtrent de vele verschillende manieren van online beleggen. 

Online beleggen: wat zijn aandelen?

Online beleggen kan in vele verschillende beleggingsproducten. Veruit het populairste beleggingsproduct waarin online wordt belegt zijn aandelen. Aandelen zijn waardepapieren van een bedrijf. De persoon die in het bezit is van deze waardepapieren is ook deels eigenaar van het bedrijf. Doordat u als aandeelhouder deels eigenaar bent heeft u ook rechten zoals inspraak op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Wanneer u belegt in aandelen kunt u geld verdienen op twee manieren. Enerzijds anticipeert u op de koersstijging van een aandeel. Als u een aandeel koopt voor € 5,00 hoopt u dat hij na een bepaalde periode meer waard is, bijvoorbeeld € 6,00. Buiten deze waardestijging kunt u ook geld verdienen met het dividend dat bedrijven uitkeren. Dividend is een uitkering aan de aandeelhouders die per kwartaal of jaarlijks uitgekeerd wordt. Het is overigens voor bedrijven niet verplicht om dividend uit te keren, over het algemeen doen zij dit alleen wanneer het bedrijf winst maakt.

Hoe kan ik online beleggen in aandelen?

Online beleggen in aandelen is op vele verschillende manieren mogelijk. Een manier die bij vrij veel mensen bekend is is het beleggen via uw eigen bank. Veel van de grote banken bieden platforms waarop u online kunt beleggen. Het nadeel van deze platforms is dat beleggen via deze methode vaak relatief gezien duur is en dus niet geschikt voor de belegger die erg actief is.

Een andere manier om online te beleggen is om te beleggen via een zogenaamde broker. Een broker is een bedrijf dat zich specifiek richt op het kopen en verkopen van aandelen en andere beleggingsproducten voor haar klanten. De bestaande brokers zijn daarin in twee hoofdcategorieën onder te verdelen, brokers die aandelen aanbieden en brokers die CFD’s aanbieden.

Brokers die aandelen aanbieden zijn een goed alternatief voor het online beleggen bij uw eigen bank. Over het algemeen kunnen zij lagere prijzen bieden voor het aan- en verkopen van aandelen en hebben zij een groter aanbod.

Brokers die CFD’s aanbieden zijn een relatief nieuw verschijnsel in de markt. CFD’s staat voor Contract for Differences en dit is een beleggingsproduct waarbij twee partijen met elkaar afspreken het verschil in prijs van een onderliggende waarde in de toekomst te verrekenen. Die onderliggende waarde kan van alles zijn maar over het algemeen is de onderliggende waarde aandelen. Het voordeel van CFD’s t.o.v. traditionele aandelen is dat er belegt wordt met een hefboom. Door deze hefboom kunt u grotere posities aangaan en dus grotere winsten behalen. Hoewel uw winsten hoger kunnen zijn kan uw verlies dus ook hoger uitpakken bij CFD’s, dus enige voorzichtigheid is geboden.