Brexit: wat nu?

De referendum is geweest en het Britse volk heeft er voor gekozen om uit de EU de te stappen. Waarom willen de Britten dit eigenlijk? Veel mensen vinden dit een geldverslindende project, ze hebben er al voor gekozen om niet mee te doen met de euro. Dus waarom zouden ze nog blijven. Zeker de laatste paar jaren merken de rijke Europese landen dat ze de mindere landen in Europa moeten financieren wat erg veel geld kost. En dan is nog maar de vraag of het geld nog ooit terug komt. Zo kwam de brexit tot stand.

De gevolgen zijn groot nu Groot-Brittannië aangegeven heeft uit de EU te stappen. Het heeft niet alleen gevolgen voor hun maar ook voor de hele EU. Als je kijkt naar de gevolgen voor de Britten en dan praten wij eigenlijk over London, want dat is het economische motor van Groot-Brittannië (bijna 70% van de inkomen komt hier vandaan). Er zitten nu veel grote bedrijven in Groot-Brittannië die veel nadeel gaan merken van de ontwikkelingen denk hierbij aan nieuwe regelgeving van douanes, visums voor expat, importheffing. Het word een stuk minder financieel aantrekkelijk voor bedrijven om nog in London te blijven. Voor banken word het minder aantrekkelijk om geld lenen aan buitenlanders

Er word voorspeld dat de Britse ponden een stuk minder waard gaat worden. Dan word het voor veel partijen een stuk minder interessant om te gaan handelen met bedrijven uit UK.

Wat is het effect voor de EU. UK is verantwoordelijk voor 15% van de aandeel van de EU en is daarmee een van de grote EU-economie. Qua handel is de UK meer afhankelijk van de EU dan andersom. Nederland is een van de landen die het meest handelt met de UK 3,7% van onze totale productie van goederen en diensten is afhankelijk van de vraag vanuit de VK.

Er zal de komende 2 jaar veel moeten worden onderhandeld met de EU over een nieuwe handelsakkoord. EU zal hier zoveel mogelijk in tegenwerken, omdat het natuurlijk niet aantrekkelijk moet worden voor andere landen om uit het EU te gaan stappen. De VS heeft ook al aangegeven dat dat ze achteraan de rij moeten wachten. Kortom er staat een hoop onderhandelingen te wachten voor UK. Het zal de komende jaren moeten uitwijzen of dit een verstandige beslissing is geweest van het brits volk. Er zijn nu wel meer voorstanders die bij de EU willen blijven na de verkiezingen. Veel mensen klagen over slecht zijn geïnformeerd over de gevolgen van de keuze.